top of page
חיפוש

החליל והבעל שם טוב

  • תמונת הסופר/ת: Gil Benisti
    Gil Benisti
  • 2 ביוני 2022
  • זמן קריאה 2 דקות

״האדם נמצא היכן שמחשבותיו נמצאות״


״לפני שאתה מוצא את אלוהים, אתה חייב למצוא את עצמך״


משפטים אלה ואחרים נשמעים אולי כמו משהו עתיק מתורת המזרח הרחוק, אבל תאמינו או לא הם מיוחסים לאחד מגדולי הדור האחרונים של יהדות אירופה.


(בתמונה חסיד קונה חלות לשבת - צילום גיל בניסטי)


החסידים, אחד הזרמים הגדולים בעולם החרדי בכלל ובבני ברק בפרט. כיום הם מחולקים לעשרות חצרות שונות בארץ ובעולם, אבל המקור של תורת החסידות מגיע איי שם מממזרח אירופה של המאה ה-18. שם ייסד אותה רבי ישראל בן אליעזר, המוכר יותר בשם הבמה שלו הבעל שם טוב.


מסופר על יהודי כפרי שנהג להתפלל בימים הנוראים בבית המדרש של הבעל שם טוב. בנו של האיש היה מוגבל בשכלו וקשה הבנה. בשל כך, בימים הנוראים האב לא לקח עמו את הבן אל עירו של הבעש"ט שבה התפלל. לאחר שנעשה הילד בר מצווה והגיע צום יום הכיפורים, לקח אותו האב עמו כדי להשגיח עליו שלא יאכל ביום הקדוש בשל חוסר הבנתו.


לאותו בן היה חליל שבו נהג לחלל בזמן שרעה את הצאן בשדה. כשהם נסעו לעירו של הבעש"ט, הניח הבן את החליל בכיסו מבלי ידיעת אביו. הנער ישב עם אביו בבית המדרש מכניסת החג ועד צאתו ולא ידע לומר מילה ממילות התפילה. באמצע היום, בתפילת מוסף, אמר לאביו "החליל נמצא עמי ואני רוצה לחלל בו" האב נבהל מאוד, גער בו והזהירו: "הישמר לך ושמור נפשך מאוד לבל תעשה את הדבר הזה."


הנער התאפק, אולם בתפילת המנחה שוב ביקש מאביו ״הרשה לי לחלל בחליל״ קילל האב את בנו ואיים עליו שלא יעז לעשות זאת, ואף רצה לקחת ממנו את החליל, אך לא יכול היה מפני שמדובר מוקצה ואסור להחזיקו ביום הקדוש. הגיע שעת תפילת הנעילה שבסיום היום הקדוש. באמצע התפילה שמט הנער בכוח את החליל מכיסו והשמיע בחליל קול חזק שנשמע בכל רחבי בית המדרש. כל המתפללים כעסו על הנער ואביו, אולם הבעש"ט קיצר מיד את התפילה, שלא כהרגלו, והתפילה הסתיימה.


לאחר מכן אמר הבעש"ט לקהל, ״בקולו של החליל העלה הנער את כל התפילות אל השמים. הנער שלא יכול היה לומר מאומה ממילות התפילה, וכאשר ראה את הקהל מתפלל ביום הקדוש עשה זאת בדרך משלו באמצעות החליל מתוך האמת שלו, בלי שום מחשבה זרה אלא במחשבה נקייה לשם שמיים״


תורת החסידות היא הניו אייג' של היהדות, ושמה דגש על הרוח והנפש בשילוב עם טקסים ישנים וחדשים מכל העולמות.


אם היא מסקרנת אתכם ואתם רוצים לשמוע עליה עוד, אתם מוזמנים לסיור שישי בעיר, אותו נפתח בקריית ויז'ניץ, הקרייה החסידית הראשונה בבני ברק.





 
 
 

Comments


bottom of page